Waarom Facebook?

Facebook heeft 10.500.000 gebruikers in Nederland. Je las dat goed. Facebook heeft 10,5 MILJOEN GEBRUIKERS. Dat alleen is al reden genoeg om actief te zijn op Facebook. En met actief bedoelen we een inspanning van 110%. Ook blijkt dat social media 74% van de consumenten beïnvloedt bij het maken van aankoopbeslissingen. Als jij Facebook niet volledig benut, dan doet je concurrent dat wel. En als die dat doet, dan zal die jou klanten wegpikken. Daarnaast zegt 49% van de consumenten dat ze een Facebookpagina liken om het merk of bedrijf te ondersteunen. Dus laten we meteen doorgaan naar de Facebook advertentie tips om deze klanten te bereiken!

 

Waarom geld uitgeven aan advertenties?

EdgeRank en Family & Friends. Dat zijn de twee woorden die beschrijven waarom jij Facebookadvertenties moet gebruiken.

 

EdgeRank

EdgeRank is de algoritme die binnen Facebook loopt. Dat is het systeem wat bepaalt welke posts op de newsfeed komen en hoe hoog deze worden weergegeven. Het bepaalt hoe significant jouw post is. Als jij  Facebook 1 keer per dag checkt, dan heeft er een gigantische hoeveelheid aan activiteit plaats gevonden. Jou vrienden delen foto’s, liken foto’s, delen video’s, plaatsen zelf content en taggen andere vrienden. En of je nou 15 minuten of 30 minuten Facebook gebruikt, het is onwaarschijnlijk dat je alle updates kan bijhouden.

Dus wat doet Facebook? Die geeft elk content een ‘EdgeRank’. Dat is het ‘cijfer’ dat een post krijgt. Wanneer een post meer engagement, oftewel likes, comments en shares heeft, dan krijgt deze een hoger EdgeRank.

Is het je misschien ooit opgevallen dat je de content van bepaalde vrienden vaker te zien krijgt? En dat van andere vrienden bijna niet? Dat is EdgeRank aan het werk. Wanneer je de post van vriend A vaker liket dan vriend B, dan geeft dit Facebook signaal dat jij de posts van vriend A relevanter vindt dan die van persoon B. De posts van persoon A krijgen een hogere EdgeRank. Dus in de toekomst krijg je de posts van persoon A vaker te zien.

 

Family & Friends

De posts die van pagina’s afkomen, hebben vaak een lagere EdgeRank dan dat van ‘normale’ personen op Facebook. Jouw posts werden eerst aan ongeveer 3-5 % van je volgers getoond. In de zomer van 2016 echter, kwam Facebook met een nieuwe update. Facebook hecht vanaf dat moment meer waarde aan posts van ‘Friends & Family’ dan dat Facebook al deed. De posts van vrienden en familie zorgt voor een betere gebruikerservaring.

 

Wat heeft dit met jou te maken?

Facebook is door deze veranderingen een platform geworden waar je moet betalen om significant te kunnen zijn. Je hebt vrijwel weinig kans dat je posts een groot deel van jou volgers gaat bereiken. Betekent dit dat je Facebook moet opgeven? Als dat zo was dan zouden wij deze Blogpost niet schrijven 😉 Facebook is en blijft een van de meest krachtige platforms op het internet.

Als je erover nadenkt is geld in Facebook pompen nog geen gek idee. Jou doel is namelijk klanten krijgen. Aangezien klanten niet naar je toe komen vliegen, moet jij naar de klant toegaan. Nu met social media kun je voor een klein bedrag duizenden mensen bereiken. En dit allemaal op een scherm welke de volledige aandacht van je klant consumeert.

 

Voordat je begint!

Bepaal voordat je begint waar jij als restaurant/kapper/merk/eenmanszaak/bedrijf voor wil staan. Je moet jou ‘Brand’ en ‘Unique Seller Point’ (USP) bepalen. Bij Brand moet je denken aan de normen en waarden die jij wil hanteren voor je restaurant/bedrijf. Het is hoe jij je restaurant/bedrijf tegenover de buitenwereld wil tonen. Als ik zeg ______ (jou bedrijfsnaam invullen), wat wil je dan dat mensen erover denken?

De USP wordt door Wikipedia als volgt gedefinieerd: “een eigenschap van een product (dat kan jij zelf zijn, jou restaurant, of specifiek een product dat je aanbiedt) die het onderscheidt van vergelijkbare producten.” Het is wat jou uniek maakt. Zodra je dit weet, dan verzeker ik je dat alles veel gemakkelijker zal zijn met het posten op social media.

Wanneer je weet waar jouw restaurant/merk/bedrijf voor staat, dan weet je wat je wil communiceren. Wanneer je weet wat je USP is, dan weet je waar je sterk de nadruk op wil leggen. Nu we dat gehad hebben…. Laten we naar de Facebook tips gaan!

 

 1. Adverteer nooit maar dan ook niet via de boost/promotie button.

De boost button, in de Nederlandse versie van Facebook de Promotie button genoemd, is een knop waarmee je alles uit je eigenlijk alles uit handen geeft. Je laat Facebook het werk doen. Facebook bepaalt voor jou wat het doel is van jou advertentie, aan welke mensen Facebook de advertentie laat zien en welke kostschema Facebook gebruikt.

 

 

Facebook die wil geld maken en jij wil meer klanten. Facebook heeft andere interesses dan dat jij hebt. Dus waarom zou je op Facebook vertrouwen? In plaats daarvan wil jij de controle houden over je advertenties. Maak gebruik van Advertentiebeheer of Power editor van Facebook. Hier heb jij de controle over wat jouw doel is, wat jij wil bereiken, wie jij wil bereiken, waar jouw post geplaatst wordt en wat jouw biedstrategie is.

 

Weet je niet hoe je Advertentiebeheer of Power Editor gebruikt? Begin dan met Advertentiebeheer.

 

Deze video tutorials zijn handig:

– Stel Facebook Ads Manager in: http://bit.ly/2rbs4lt

– Maak je eerste Facebook advertentie: http://bit.ly/2skpFK6

 

 1. Targeting, Targeting, en … Targeting!

Je moet goed weten wie je wil bereiken. Als je iedereen in Nederland wil bereiken, dan kan je verwachten dat je heel wat geld kwijt bent. En waarschijnlijk zijn 90% van de mensen niet geïnteresseerd of hebben ze je product niet nodig. Of jou restaurant is gewoon te ver weg voor hun. Hetzelfde geldt wanneer je een miljoen mensen wil bereiken.

Wat je liever wil doen, is mensen targeten waarvan je vrijwel zeker bent die een aankoop zullen doen. Of die geïnteresseerd zijn en in de toekomst een aankoop zouden doen. Met Facebook kun je gelukkig targeten op het gebied, de interesses, de demografische gegevens en het gedrag van mensen.

Heb je een Franse Restaurant en wil je foodies met een voorkeur voor Frans eten bereiken? Check! Wil je mensen bereiken in Amsterdam? Check! Wil je mensen tussen de 22 en 34 bereiken? Check! Wil je dat ze aan al deze criteria voldoen? Facebook heeft het allemaal!

 

 1. Ons advies: Gebruik nooit Pagina-vind-ik-leuks als campagnedoel!

Gebruik Pagina-vind-ik-leuks nooit als campagne doel, omdat pagina-vind-ik-leuks een van de duurste manieren is om vind ik leuks te krijgen. Je kan verwachten dat je ongeveer €1 per like zal betalen. De goedkopere manier is als volgt: Je maakt een waanzinnige foto/video/post, je boost deze met behulp van ‘betrokkenheid bij bericht’ en je zorgt ervoor dat je heel veel likes krijgt. Vervolgens ga je naar je likes toe en je nodigt iedereen uit om je pagina te liken. Je kan ervan uitgaan dat ongeveer 25% van de mensen jou pagina zullen liken.

 

Facebook likes   Likes uitnodigen Facebook

 

Dit is een veel goedkopere en effectievere manier. Hier bij Baasmedia, hebben we de pagina vind ik leuks gegroeid van 0 naar 300 binnen 1 week met een budget van €70. Met precies deze methode. Normaal zouden we €300 betalen, in plaats daarvan hebben we €70 betaald. Dit kan je met 1 post proberen, maar het meest effectief is natuurlijk als je dit met elke post doet.

 

 1. Communiceer in de taal van je klanten

Mensen zijn sociale dieren. Wij mensen houden van mensen die op ons lijken. Jou doel op Facebook is om een band met deze mensen de ontwikkelen. Dus aan jou is de taak om in de taal van jouw klanten te communiceren. En gelukkig hebben wij het internet om inzicht te krijgen hoe onze klanten denken! Op internet kunnen we zien wat onze klanten in een restaurant of in een bedrijf zoeken, hoe ze dat willen krijgen en hoe ze dit verwoorden.

Hoe kom je aan deze informatie? Review sites. Op review sites als Yelp, IENS en TripAdvisor, of voor bedrijven: sites als Google reviews, kun je zien wat klanten zoeken in een restaurant. Je kijkt naar wat klanten zoeken in een restaurant en je kijkt naar waarover ze ontevreden zijn. Stel je leest een review over een pizzeria waar heel veel klanten de pizza’s heeeerlijk vinden. De klanten vinden het vooral leuk dat het uit een traditionele oven komt. En ze weten dat de heerlijk smaak van de pizza daaraan te wijten is. “Hè! Jij hebt ook een traditionele oven!” denk je dan.

Dit is dan een invalshoek om te gebruiken op social media. Geen van je concurrenten denkt erover om dit te gebruiken. Zelfs de pizzeria waarover dit gezegd wordt denkt hier niet aan. Maar nu jij deze informatie hebt, ben je een stap voor op je concurrentie. Dat is iets om te vieren! Breek de champgane open! Nee just kidding, door naar de volgende tip…

 

 1. Gebruik alleen nieuwsfeed ads.

Mobiele gebruikers zijn de dominerende marktsegment op Facebook. Bovendien zijn ze het meest actief. Je kan ervan uitgaan dat de meeste mensen jou advertentie via een mobiele telefoon zullen zien. De advertenties aan de rechterkant, de ‘expresartikelen’, zullen wellicht nooit gezien worden, aangezien die alleen op de computer gezien kan worden.

Het is dan zonde als je geld uitgeeft aan advertenties die nooit gezien zullen worden. Je kan dat geld beter uitgeven aan een advertentie dat op een volledig scherm te zien komt van je klanten. Oftewel op het scherm van een mobiel. Je vindt de instellingen voor de plaatsingen terug onder plaatsingen bij advertenties.

 

 

Instagram wil je hoogstwaarschijnlijk uitzetten, aangezien wij ons nu focussen op Facebook. Daarnaast wil je ‘Expresaritekelen’ en ‘Rechterkolom’ ook uitzetten. Dit zorgt ervoor dat je geld zo effectief mogelijk gebruikt wordt. Als je het wel wil aanzetten, dan raad ik aan om goed te kijken naar wat deze dingen inhouden. 

 

Facebook advertentie instellingen

 

 1. Gebruik de Facebook Pixel

Wat is een pixel? Een pixel is een stuk code wat je op je website plaatst. Gelukkig hoef je zelf niet heel technisch te zijn om dit te doen. Dit kan gemakkelijk gedaan worden via een plugin als je WordPress gebruikt. Of stuur het naar je webmaster als je die hebt. Heb je geen webmaster? Dan kun je Google Tag Manager gebruiken. Je pixel vind je in bedrijfsmanager.

Dit is waar je jou pixel kan vinden:

Facebook Pixel

 

Met de Facebook Pixel kun je in Facebook, specifiek voor personen die op jou website geweest zijn, advertenties tonen. Tevens kun je mensen targeten die verschillende activiteiten hebben uitgevoerd op jou website. Stel 100 klanten hebben de webpagina voor reserveringen bezocht. Of 100 klanten hebben iets in hun winkelmandje gestopt, maar hebben de aankoop niet voltooit. Je kunt speciaal voor dit soort mensen een advertentie maken en specifiek deze mensen targeten.

 

 1. Social layering

Social layering is wanneer er boven de advertentie staat: “Vriend A vindt ‘deze pagina’ leuk.” Net zoals hieronder:

Facebook Social Proof

 

Waarom zou je dit willen? Omdat je ‘social proof’ mensen zal beïnvloeden. Een persoon is namelijk sneller geneigd om iets leuk te vinden wat zijn vrienden leuk vindt. Dat is puur biologisch, het is het complexe brein aan het werk. Met social proof wordt dus bedoelt dat jij als persoon beïnvloed wordt door wat de mensen om je heen doen.

Natuurlijk heeft Facebook gedacht aan dit fenomeen en kun jij op social media ‘social proof’ toepassen. Stel je target alleen de vrienden van de mensen die je pagina geliked hebben. Zelfs als je pagina 100 likes heeft, kan je een gigantisch hoeveelheid mensen bereiken. De gemiddelde persoon op Facebook heeft 350 vrienden. Dat betekent dat door alleen de vrienden van jou volgers te targeten, je 100 x 350 = 35.000 mensen kan bereiken! En het mooie is dat deze personen waarschijnlijk sneller geneigd zijn om jou post te liken vanwege ‘social proof’.

 

 1. De tekst overlay tool

Facebook wil niet dat jou foto’s meer dan 20% tekst bevat. Volgens Facebook gaat dan de gebruikerservaring omlaag. Daarom heeft Facebook besloten om elke post met meer dan 20% tekst te straffen. Dat doen ze door de advertentiekosten omhoog te gooien en je advertentie aan minder mensen te laten zien. Facebook heeft gelukkig een tool waarmee je kan controleren of je aan deze eis voldoet: http://bit.ly/2tewR7k

 

 1. Meet je voortgang

Ons laatste tip is om de voortgang van je advertenties bij te houden. Wat je niet meet, wat je niet weet. Naar wat moet je dan precies kijken? Doelen zetten zijn belangrijk. Wanneer je doelen hebt, dan weet je of je in overeenstemming met deze doelen bent. Is het meer engagement? Directe verkopen? Of klanten naar je website sturen. Aan de hand daarvan weet je makkelijker waar naar je moet kijken.

 

Je wilt waarschijnlijk een oogje houden op deze metrics:

 • Engagement kun je als volgt berekenen: engagement (likes, comments, shares) / aantal bereikte personen. Hoe hoger je engagement des te beter. Als je engagement laag is, betekent dat dat je advertentie niet zo goed is en je waarschijnlijk geld weggooit. En zelfs al maak je geld met de advertentie, dan zou een andere advertentie het waarschijnlijk beter doen.
 • Click Through Rate. Click Throug Rate (CTR) is het percentage van de mensen die je website bezoeken van het totaal aantal mensen die de advertentie gezien hebben.
 • Je wil je kosten tot een minimum houden. Advertenties waar de engagement hoog is, geeft Facebook signaal dat jou post relevant is. Dus de EdgeRank gaat omhoog. Facebook verlaagt de kosten van jou advertentie. Dat las je goed! Het verlaagt de advertentiekosten. Dit doen ze omdat Facebook haar gebruikers de beste gebruikerservaring willen geven. Een post met veel engagment zorgt voor een betere gebruikerservaring. Als je advertentiekosten te hoog worden, dan is het waarschijnlijk beter om een nieuwe advertentie te beginnen.

 

Nu is het de beurt aan jou! Ik hoop dat je deze Facebook advertentie tips zal gaan gebruiken en je Facebook advertenties meer engagement, likes, comments, views, conversies en effectiviteit zal behalen. Als je problemen hebt of je loopt ergens tegen aan, neem dan contact op! Wij helpen je graag.